Nieuwsberichten


Aantal hoogbegaafde kinderen neemt toe

vrijdag 21 februari 2014, 15:37 - Sanne Hofman

De afgelopen jaren is er erg veel aandacht besteed aan het begeleiden van hoogbegaafde kinderen. Ouders wisten vaak niet hoe zij om moesten gaan met een hoogbegaafd kind. Door deze aandacht en tips voor ouders lijkt het aantal hoogbegaafde kinderen toe te nemen. De kleine professortjes kruipen massaal uit hun schulp!

Door dit toenemende aantal hoogbegaafde kinderen ontstaan er lange wachtlijsten voor speciale scholen. Het is moeilijk voor de slimme kinderen een passende school te vinden. Er wordt al veel nagedacht over oplossingen. Er blijken veel speciale scholen en projecten voor hoogbegaafde jonge kinderen bij te komen.


Leonardo Onderwijs
Het Leonardo Onderwijs is een fulltime onderwijs concept voor hoogbegaafde kinderen. Dit onderwijs is al op veertig verschillende scholen ge´ntroduceerd. Voor dit onderwijs worden de wachtlijsten steeds langer. Op de wachtlijsten bij sommige scholen staan al meer dan honderd hoogbegaafde leerlingen. Henk van Keulen, opleidingshoofd van het Leonardo Onderwijs bevestigt deze drukte: “We krijgen wekelijks tientallen telefoontjes van ouders die willen weten of er ook een school bij hen in de buurt is.”


Meerdere oplossingen
Om ervoor te zorgen dat hoogbegaafde kinderen sneller passend onderwijs vinden zijn er verschillende maatregelen genomen. Vroeger was het Leonardo Onderwijs het enige speciale onderwijs waar hoogbegaafde kinderen terecht konden. Inmiddels zijn er meerdere vormen van speciaal onderwijs bijgekomen voor jonge kinderen en kinderen op het voortgezet onderwijs.


Hiernaast is er op reguliere scholen ook ge´nvesteerd in leermethoden voor de slimmere kinderen en in na- en bijscholing voor docenten.


Al sinds 2009 probeert het Ministerie van Onderwijs door deze investeringen toptalent onder jonge kinderen te stimuleren. Door de verschillende voorlichtingen en begeleiding zijn docenten veel alerter op hoogbegaafdheid bij hun leerlingen. Een erg goede ontwikkeling vindt onderwijskundige Nora Steenbergen van het Nationaal Expertisecentrum Leerplanontwikkeling SLO. Ze vertelt: “Door deze alertheid worden hoogbegaafde kinderen veel eerder gezien en kunnen zij het onderwijs krijgen waar zij recht op hebben.”


Bron: MetroBookmark dit artikel:
NUjij | eKudos | Plaatsen/stemmen op Digg | Voeg toe aan je Facebook-profiel | Del.icio.us | Google bookmark | StumbleUpon | Voeg toe aan iGoogle | Feed bekijken