Nieuwsberichten


Antirookwetgeving positief effect op gezondheid kleine kinderen

vrijdag 28 maart 2014, 12:19 - Sanne Hofman

De antirookwetgeving heeft wel degelijk een positief effect op de gezondheid van kleine kinderen. Universiteiten van Hasselt, Maastricht, Harvard en Edingburgh hebben dit onderzocht. Zij deden onderzoek naar de effecten van het rookverbod en naar de gezondheid van ruim 2,5 miljoen baby’s.

Voor het onderzoek brachten de verschillende universiteiten gegevens samen van meer dan 2,5 miljoen baby’s en van 250.000 ziekenhuisopnamen en eerste hulp consultaties van kinderen voor astma. Voor het onderzoek zijn 11 studies van de jaren 2008 tot en met 2013 naast elkaar gelegd. In deze studies ging het om de effecten van het rookverbod op mensen en kleine kinderen.


Resultaten
Uit het onderzoek van de universiteiten kwamen positieve resultaten. Het rookverbod in openbare gebouwen heeft al voor erg veel positieve ontwikkelingen gezorgd. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat het aantal te vroeg geboren kinderen met 10 procent is gedaald. Ook zijn er door het rookverbod minder kinderen met astma. Het aantal ziekenhuisopnamen en bezoeken aan de eerste hulp voor astma-aanvallen is met 10 procent gedaald. Daarnaast is het aantal pasgeborenen met een zeer laag geboortegewicht gedaald met vijf procent.


Wereldwijd
De strenge anti-rookwetgeving is nog lang niet in heel de wereld van toepassing. “Dit onderzoek levert ondersteunend bewijs aan het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om wereldwijd rookvrije wetgeving in te voeren.” Aldus Jasper Been, kinderarts op de universiteit van Maastricht.

De Wereldgezondheidsorganisatie streeft ernaar om wereldwijd de rookvrije wetgeving in te voeren. In veel Europese landen is de antirookwetgeving al van toepassing maar de rest van de wereld staat er veel slechter voor. Slecht 16 procent van alle landen kent uitgebreide rookverboden. Maar liefst 40 procent van alle kinderen op de wereld wordt regelmatig blootgesteld aan tabaksrook.


Bron: MetroBookmark dit artikel:
NUjij | eKudos | Plaatsen/stemmen op Digg | Voeg toe aan je Facebook-profiel | Del.icio.us | Google bookmark | StumbleUpon | Voeg toe aan iGoogle | Feed bekijken