Nieuwsberichten


Een verstopt probleem: oudermishandeling

dinsdag 11 februari 2014, 16:06 - Sanne Hofman

Kinderen die hun ouders mishandelen, het komt vaker voor dan we denken. Er moet voor dit toch wel onbekende probleem meer aandacht komen. Onderzoeksinstituut TNO en kennisinstituut Movisie hebben dit verstopte probleem onderzocht.

Aanleiding voor het onderzoek van TNO en Movisie was het gestegen aantal meldingen van oudermishandeling bij verschillende Steunpunten Huiselijk Geweld. Jaarlijks krijgen zij ten minste 2000 meldingen binnen. Een deel van deze meldingen van oudermishandeling wordt ook bij de politie gemeld. In 2012 ging het zelfs bij 10 procent van alle incidenten die bij de politie werden gemeld om huiselijk geweld van kinderen tegenover hun ouders. Genoeg redenen dus om meer aandacht aan dit probleem te besteden zodat er meer over bekend wordt.


Taboe
Op het probleem oudermishandeling heerst, vooral bij de slachtoffers, een groot taboe. Annemiek Goes van Movisie vertelt: “De werkelijke omvang van dit probleem in Nederland is niet bekend. Waarschijnlijk is die veel groter dan we denken. De meldingen zijn maar een topje van de ijsberg.”


Oudermishandeling is een probleem waar je weinig tot niets over hoort. Ouders schamen zich vaak voor de gebeurtenissen, zijn bang voor het kind of voelen zich schuldig als zij het zouden melden.


Uit het onderzoek blijkt dat de daders van dit soort geweld vaak jongens vanaf 14 jaar zijn. Hun alleenstaande moeder is in de meeste gevallen het slachtoffer. De soorten geweld die worden gebruikt zijn verschillend. Het gaat van lichamelijke mishandeling tot schelden, manipulatie en bedreigingen. Uit het onderzoek blijkt ook dat, in 60 procent van de gevallen, het geweld al meer dan een jaar aan de gang is.


Aanpakken
De onderzoekers vinden dat er een goede aanpak moet komen voor oudermishandeling. In Nederland bestaan er nu nog geen programma’s die zich richten op dit probleem. TNO en Movisie zijn van mening dat de SHG’s en de professionele hulpverleners in de jeugdzorg, GGZ en het onderwijs specifieker moeten worden opgeleid in het signaleren van en omgaan met mishandeling bij ouders. Ook moeten er landelijke publiekscampagnes komen om meer bekendheid te geven aan dit probleem.


Bron: ADBookmark dit artikel:
NUjij | eKudos | Plaatsen/stemmen op Digg | Voeg toe aan je Facebook-profiel | Del.icio.us | Google bookmark | StumbleUpon | Voeg toe aan iGoogle | Feed bekijken