Nieuwsberichten


Geboren via keizersnee? Later meer kans op overgewicht

vrijdag 28 februari 2014, 16:17 - Sanne Hofman

Steeds meer toekomstige moeders kiezen ervoor om met een keizersnee te bevallen. Nu blijkt uit onderzoek dat de kans op overgewicht of zwaarlijvigheid bij volwassenen die als kind via een keizersnee geboren zijn, veel groter is.

Tegenwoordig wordt er vaak bewust voor een keizersnee gekozen. In Groot-Brittannië worden één op de drie kinderen geboren via een keizersnee. Dat is bijna twee keer zoveel als 25 jaar geleden. In Brazilië kiest de helft van de moeders voor een keizersnee en in China kiest 60 procent van de moeders voor de operatie. In Nederland worden één op de vijftien kinderen geboren via een keizersnee.


Het onderzoek
Imperial College London heeft verschillende gevolgen van een keizersnee onderzocht. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat de kans op overgewicht of zwaarlijvigheid bij kinderen die via een keizersnee geboren zijn als ze volwassen zijn 26 procent groter is dan bij kinderen die op de natuurlijke manier op de wereld zijn gezet.

Voor het onderzoek hebben de onderzoekers het BMI van meer dan 38.000 mensen uit verschillende werelddelen onder de loep genomen. Het BMI van mensen die met een keizersnee geboren zijn is gemiddeld een half punt hoger dan het BMI van mensen die op de natuurlijke manier geboren zijn.


Verklaring
Een duidelijk verklaring voor deze resultaten is er nog niet. Wel kunnen de onderzoekers zeggen dat de stofwisseling van mensen die op de natuurlijke manier geboren zijn waarschijnlijk beter is dan de stofwisseling van mensen die via een keizersnee geboren zijn.

Omdat steeds meer vrouwen tegenwoordig voor een keizersnee kiezen is het belangrijk dat zij nu ook goed worden voorgelicht over mogelijke gevolgen, risico’s en kansen. “Veel keizersneden zijn medisch gezien niet nodig. Wij dringen erop aan dat vrouwen goed nadenken voor ze voor een keizersnee kiezen als het niet noodzakelijk is.” aldus de onderzoekers.


Bron: NOSBookmark dit artikel:
NUjij | eKudos | Plaatsen/stemmen op Digg | Voeg toe aan je Facebook-profiel | Del.icio.us | Google bookmark | StumbleUpon | Voeg toe aan iGoogle | Feed bekijken