Nieuwsberichten


Hoe zorg je als ouder voor een veilige social omgeving?

dinsdag 9 februari 2016, 10:04 - Gianna

Morgen is het Safer Internet Day wat in het teken staat van een veilige social omgeving. Veel kinderen denken namelijk een onschuldig gesprek aan te gaan of worden verliefd op iemand die ze kennen van het internet. Maar hoe ga je hier als ouder precies mee om?

Een moeder die er achter kwam dat haar puberdochter met een onbekende oudere man zat te praten, was Rosa.  Dit ontdekte ze doordat ze de gesprekken van haar dochter ging na lezen op Facebook. Al snel kwam ze erachter dat de desbetreffende man geen goede bedoelingen had bij haar dochter.

De man noemde haar dochter al snel ‘schatje’ en bood aan een mobieltje voor haar te kopen. Haar dochter was zich in eerste instantie van geen kwaad bewust, totdat ze de gesprekken samen ging nalezen met haar moeder. Doordat ze het samen doornamen en erover praatten, ging er ook bij haar een lampje branden.

Dit soort situaties komen erg vaak voor op het internet bij jonge jongens en meisjes. Veel ouders vinden het lastig hoe ze hiermee moeten omgaan. Is het namelijk wel goed om stiekem de gesprekken na te lezen van je kinderen op bijv. Facebook? De meningen over dit onderwerp verschillen nogal, maar Remco Pijpers van Mijn Kind Online laat weten dat dit juist geen goed idee.

Remco Pijpers raadt juist aan om een gesprek met je kind aan te gaan en vooral te luisteren naar wat je kind allemaal meemaakt op het internet. Door deze manier van een gesprek aan gaan voorkom je als ouder dat je kind bang wordt en zich juist af gaat sluiten. Te veel waarschuwingen leidt niet altijd tot veel goeds.

Soms kan het lastig zijn voor ouders, maar zelfs als je kind bijvoorbeeld verliefd wordt op iemand uit het buitenland moet je je kind hierin steunen. Zo weet je kind ook dat je haar of hem serieus neemt en dat hij of zij weet dat ze altijd bij hun ouders terecht kunnen.

 

Bron: vrouw.nlBookmark dit artikel:
NUjij | eKudos | Plaatsen/stemmen op Digg | Voeg toe aan je Facebook-profiel | Del.icio.us | Google bookmark | StumbleUpon | Voeg toe aan iGoogle | Feed bekijken