Nieuwsberichten


Januari een populaire maand om te scheiden

donderdag 13 februari 2014, 14:23 - Sanne Hofman

In januari dit jaar kunnen we spreken van een echtscheidingsgolf. Bij juridisch dienstverlener DAS kwamen de afgelopen maand tal van telefoontjes binnen van mensen die wilden scheiden. Het lijkt erop dat Nederlanders is januari massaal een punt achter hun huwelijk willen zetten.

Bij juridische dienstverlener DAS zijn in januari dagelijks tientallen telefoontjes binnen gekomen van mensen die een echtscheiding willen. Het lijkt erop dat na de feestdagen iedereen van zijn of haar partner af wilt. De meeste huwelijke stranden namelijk in de eerste maand van het jaar.


Mensen belden bijna twee keer zoveel naar DAS als in een andere maand van het jaar. Ook werd er op de website van DAS in januari dit jaar erg vaak geklikt op echtscheidingsonderwerpen. Er werd 80 procent meer geklikt dan de maand ervoor.


Traditie
Olav Wagenaar, medewerker van DAS, vertelt: “Het is bijna een traditionele piek. Mensen hebben het tijdens de feestmaand nog een keer geprobeerd en zijn definitief op elkaar uitgekeken. Of ze hebben hun beslissing over de feestdagen heen getild en zetten in het nieuwe jaar dan uiteindelijk de stap.”


Elk jaar weer is te zien dat na de feestdagen en na de grote vakantie de meeste aanvragen voor echtscheidingen worden gedaan. Echtscheidingsmediator Yolande van Best verteld over deze jaarlijks terugkomende oploop van scheidingen. “Na de vakantieperiode en in januari is het altijd druk. Het kan net de laatste druppel zijn dat in een periode waarin je het fijn zou moeten hebben, het samen toch weer tegenvalt.”


Stijgende lijn
In Nederland gaan ieder jaar gemiddeld 34.000 echtparen scheiden. Hier zit echter een stijgende lijn in. Elk jaar weer worden er meer echtscheidingen aangevraagd. Gemiddeld duurt een huwelijk 14,5 jaar. Lang niet alle getrouwde stellen houden het dus vol “tot de dood hen scheidt”.


Scheiden zonder kinderen
In de toekomst wordt het voor echtparen zonder minderjarige kinderen nog makkelijker om te scheiden. Voor hen wordt het mogelijk gemaakt om te scheiden bij een ambtenaar van de burgerlijke stand. Echtparen hoeven dan niet meer langs de rechter als zij uit elkaar willen gaan. Voor mensen met minderjarige kinderen zal er echter niet veranderen.


Bron: MetroBookmark dit artikel:
NUjij | eKudos | Plaatsen/stemmen op Digg | Voeg toe aan je Facebook-profiel | Del.icio.us | Google bookmark | StumbleUpon | Voeg toe aan iGoogle | Feed bekijken