Nieuwsberichten


Jonge vaders zijn vaker depressief

donderdag 24 april 2014, 15:18 - Sanne Hofman

Uit onderzoek onder ruim 3.000 jonge vaders blijkt dat het aantal depressieve klachten in de eerste vijf jaar na de geboorte van het eerste kind bij jonge vaders rond de 25 jaar met 70 procent toeneemt. De jonge vaders geven in het onderzoek aan vaker moe te zijn, zich vaker ongelukkig en somber te voelen en meer last te hebben van hoofdpijn en andere depressieve klachten.

De resultaten van het onderzoek werden getoond in het Amerikaanse gezaghebbende blad Pediatrics. Ook in Nederland komt depressiviteit bij jonge vaders steeds vaker voor. Hoogleraar  Pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam, Louis Tavecchio, vindt dat het welzijn van jonge vaders in Nederland heel serieus moet worden genomen.

“Deze mannen zijn niet allemaal klinisch depressief, waarbij ingrijpen meteen vereist is. Maar het onderzoek bewijst zeker dat er een reden is om hen goed in de gaten te houden. Ook voor jonge vaders is de geboorte heel ingrijpend. Er vinden bijvoorbeeld heel wat scheidingen plaats in de eerste vijf jaar na de geboorte van het eerste kind.” vertelt hij aan de media.


Postnatale depressie
De postnatale depressie bij vrouwen is in ons land een welbekend begrip. Voor deze vorm van een depressie bij vrouwen is veel aandacht. Wat de mensen niet door hebben is dat vaders ook het risico lopen om deze depressie te ontwikkelen. Volgens de Amerikaanse onderzoekers en hoogleraar Tavecchio heeft zo’n postnatale depressie erg veel gevolgen voor de opvoeding van het kind. Zeker als vaders depressief zijn kunnen de gevolgen niet meer te overzien zijn.

“Jonge vaders met de depressie zijn eerder geneigd om te slaan, minder te lezen met hun kinderen en zich meer te isoleren van het kind dan vrouwen met een postnatale depressie.” aldus Tavecchio.

Jonge vaders met een depressie hebben vaak last van paniek- en angststoornissen. “Er treedt een gevoel van controleverlies op. Het wordt te veel: een baan hebben, forensen, twee kinderen onder de vijf jaar, en thuis meteen met taken meedraaien in het gezin omdat de partner ook een baan heeft.” aldus klinisch psychologe, psychotherapeut en begeleidster van verschillende jonge vaders met een (dreigende) burn-out, Carien Karsten.


Begeleiding
Jonge vaders hebben dus erg veel baat bij hulp en begeleiding voor, tijdens en na de zwangerschap. Zo lopen zij de minste kans op een depressie. “Zaak is dat mannen een goede overgang naar het vaderschap maken. Mannen realiseren zich vaak niet dat ze hun verwachtingspatroon moeten aanpassen. Het leven gaat na een baby gewoon door, denken ze. Maar in een sterrenrestaurant lunchen met een 3-jarige, lukt echt niet meer.” aldus Carien Karsten.

Het is belangrijk dat jonge vaders naast hun gezinsleven ook tijd voor zichzelf nemen. Ze moeten de juiste balans tussen gezin en werk zien te vinden.


Bron: MetroBookmark dit artikel:
NUjij | eKudos | Plaatsen/stemmen op Digg | Voeg toe aan je Facebook-profiel | Del.icio.us | Google bookmark | StumbleUpon | Voeg toe aan iGoogle | Feed bekijken