Nieuwsberichten


Kinderen kunnen eerder ‘internetten’ dan hun eigen veters strikken

woensdag 12 februari 2014, 15:22 - Sanne Hofman

Jonge kinderen uit deze tijd weten beter hoe ze met een smartphone moeten omgaan dan dat ze kunnen fietsen. Ze zijn actief op internet maar weten niet eens hoe zij hun eigen naam moeten schrijven. Ook kunnen zij eerder gamen dan dat zij hun eigen veters kunnen strikken. Een zorgwekkende ontwikkeling?

Dit zijn wat resultaten van een groot onderzoek eind 2013 dat is gehouden onder 6000 ouders in acht landen. Deze landen zijn onder andere de VS, Brazilië, Canada en Engeland. Het onderzoek is helaas niet in ons eigen land uitgevoerd, maar door de digitale globalisering kunnen we ervan uitgaan dat de resultaten ook hier in Nederland van toepassing zijn. Veiligheidsbedrijf AVG heeft het grote onderzoek uitgevoerd.


Resultaten
De resultaten van het onderzoek zijn verassend en zorgwekkend. Zo blijkt uit de cijfers van het onderzoek dat 66 procent van de kinderen tussen twee en vijf jaar oud een computerspel kan spelen. Hier tegenover staat dat slecht 55 procent van de kinderen uit deze leeftijdsgroep kan fietsen, met of zonder zijwieltjes. Ook blijkt uit het onderzoek dat de meerderheid van de kleuters die actief zijn op internet niet eens hun eigen veters kan strikken.


Zorgwekkend
Kinderen leren dus eerder digitale vaardigheden dan dat ze de standaard basis vaardigheden leren. Dit is een ontwikkeling waar we ons best zorgen over mogen maken. Ook kunnen we ons zorgen maken over de veiligheid van de kleuters op het internet. Wereldwijd geeft 70 procent van de ouders aan de computeractiviteit van hun kind te controleren. Pesten blijkt ook een groot probleem te zijn op het wereldwijde web. 30 procent van de kinderen geeft aan dat hij of zij wel eens online wordt gepest. Lang niet alle ouders weten hiervan.


Bron: HP de tijdBookmark dit artikel:
NUjij | eKudos | Plaatsen/stemmen op Digg | Voeg toe aan je Facebook-profiel | Del.icio.us | Google bookmark | StumbleUpon | Voeg toe aan iGoogle | Feed bekijken