Nieuwsberichten


Kinderen worden op kleuterschool te veel beschermd

maandag 24 maart 2014, 15:26 - Sanne Hofman

De Katholieke Hogeschool Leuven deed onderzoek naar de veiligheid op kleuterscholen. Uit het onderzoek blijkt dat kleuterscholen vaak Ďte veiligí zijn. Kleine kinderen worden teveel beschermd wat als gevolg heeft dat kinderen vaak geen gevaren kunnen herkennen en vaak onzeker zijn.

Het onderzoek van Katholieke Hogeschool Leuven toont toch wel wat aparte resultaten. Als het gaat om kleine kinderen staat veiligheid natuurlijk voorop. Veiligheid gaat boven alles. Volgens de Belgische onderzoekers zijn de kleuterscholen echter tť veilig. Door de vele en onduidelijke veiligheidsvoorschriften worden de kleuterscholen volgens hen afgeremd. Kinderen krijgen nu niet de kans om hun grenzen af te tasten en om risico’s te nemen. Daar leren zij weinig van, vinden de Belgische onderzoekers.


Wat moet veranderen?

Volgens de onderzoekers van Katholieke Hogeschool Leuven moeten kleuterscholen ruimte creŽren voor vallen en opstaan. Er moet al op de kleuterschool gewerkt worden aan de risico-competenties van kinderen. Ze leren risico’s te herkennen en ze krijgen meer zelfvertrouwen, wat uiteindelijk zal leiden tot minder ongelukken.

Els Bertrands, opleidingshoofd van de bacheloropleiding Kleuteronderwijs, vertelt wat uiteindelijk de bedoeling is. “Onze bedoeling is om voor kinderen tussen 3 en 8 jaar spannende activiteiten te ontwikkelen, waar aanvaardbare risico’s aan verbonden zijn. Bezig zijn met hamers en scharen, bruggen bouwen, spelen met fietsen en ander snel materiaal,… spelletjes waarbij de controle wordt losgelaten en kinderen hun angst kunnen overwinnen. Uiteindelijk gaat het er niet om dat kinderen gevaarlijk spelen, het gaat erom dat ze een riskante situatie herkennen en dat ze zelf kunnen inschatten of ze eraan deelnemen. De inschatting ligt vooral bij het kind zelf en niet alleen† bij de preventie-adviseur van de school of de leerkracht.”


Voorbeelden
Katholieke Hogeschool Leuven neemt verschillende andere landen als voorbeeld. Denk bijvoorbeeld aan Duitsland, Canada, Denemarken en Groot-BrittanniŽ, deze landen werken op de kleuterschool al aan de risico-competenties van kleine kinderen.


Getest
Vanuit het onderzoek zijn verschillende activiteiten met aanvaardbaar risico voor kleine kinderen bedacht. Deze activiteiten zijn ook al daadwerkelijk getest. “Uit de testfase blijkt dat de meeste kinderen dol zijn op avontuurlijk spel. De leerkrachten moesten zelden ingrijpen. Bovendien wijzen de resultaten van het onderzoek nu uit dat kinderen die meer ervaring opdoen met avontuurlijk spel ook beter scoren in risicocompetentie. We bundelen nu al onze praktijkervaringen en onderzoeksresultaten op een gebruiksvriendelijke website met ideeŽn en tips voor directies en leerkrachten.” aldus onderzoekers Leene Leyssen en Lieve Smets.


Bron: RTL nieuwsBookmark dit artikel:
NUjij | eKudos | Plaatsen/stemmen op Digg | Voeg toe aan je Facebook-profiel | Del.icio.us | Google bookmark | StumbleUpon | Voeg toe aan iGoogle | Feed bekijken