Nieuwsberichten


Kinderopvang ligt onder druk

vrijdag 14 februari 2014, 14:35 - Sanne Hofman

Door de economische crisis ligt de kinderopvang onder grote druk. Steeds minder ouders brengen hun kinderen naar een opvang. Het kabinet en de werkgevers zelf trekken nu 17 miljoen euro uit om de overbodige medewerkers te helpen aan ander werk.

De afgelopen jaren verloren al duizenden crèche medewerkers hun baan. De komende jaren zien er voor hen ook niet rooskleurig uit. Er wordt verwacht dat er nog duizenden ontslagen zullen vallen. De verwachting is dat er tussen 2012 en 2017 nog eens 33.500 minder arbeidskrachten in de kinderopvang nodig zijn. Voor deze kinderopvang medewerkers is het vaak erg lastig om een nieuwe baan te vinden.


17 miljoen euro

Vanwege deze slechte cijfers en vooruitzichten heeft het kabinet besloten om geld te steken in de begeleiding van ontslagen crèche medewerkers. In totaal zal er 17 miljoen euro worden vrijgemaakt. 8,5 miljoen euro komt van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Het overige bedrag komt van de sector zelf.


Het geld wordt gebruikt voor omscholing van de kinderopvang medewerkers en voor begeleiding bij het zoeken naar een nieuwe baan. Het doel is om een groot gedeelte van het ontslagen personeel aan een andere baan te helpen. Hierbij gaat het niet alleen om het begeleiden van ontslagen personeel in de kinderopvang, ook in bijvoorbeeld de jeugdzorg is goede begeleiding nodig.


Sectorplan
Het geld wordt dus gestoken in het sectorplan. Met het sectorplan wil de minister de werknemers nieuwe vaardigheden aanleren en helpen bij het vinden van een andere baan. Bekend is dat ongeveer 150 werknemers terecht kunnen in Duitsland. Duitsland heeft namelijk te maken met een tekort aan personeel in deze sector. Driehonderd ontslagen medewerkers worden aan een nieuwe baan geholpen en nog eens 150 mensen worden omgeschoold. Een deel van de miljoenen wordt gestoken in voorlichtingen over loopbaankansen.


Bron: RTL nieuwsBookmark dit artikel:
NUjij | eKudos | Plaatsen/stemmen op Digg | Voeg toe aan je Facebook-profiel | Del.icio.us | Google bookmark | StumbleUpon | Voeg toe aan iGoogle | Feed bekijken