Nieuwsberichten


Kleine kinderen vaak brandwondpatiënten

donderdag 27 maart 2014, 15:32 - Sanne Hofman

Uit onderzoek van De Brandwondenstichting blijkt dat een kwart van de patiŽnten dat terecht komt bij verschillende brandwondencentra in Nederland jonger is dan vijf jaar. Ongelukken met bijvoorbeeld thee en koffie komen bij kleine kinderen vaker voor dan we denken. De Brandwondenstichting wil hier meer aandacht voor vragen.

Een ongeluk zit natuurlijk in een klein hoekje. In 87 procent van de gevallen bij de drie verschillende brandwondencentra in Nederland zijn hete vloeistoffen de oorzaak. Denk bijvoorbeeld aan koffie, thee of te heet badwater.

Vooral kinderen tussen de 0 en 4 jaar maken ongelukken met hete vloeistoffen, of andere oorzaken van brandwonden, mee. Per jaar worden ruim 200 kleine kinderen opgenomen in Nederlandse brandwondencentra.


Nog niet alles
“Dit is nog maar het topje van de ijsberg. De 200 opnames gaan alleen over ernstige tweede- en derdegraadsbrandwonden. De afdelingen spoedeisende hulp zien jaarlijks ook nog eens 1.400 kinderen met lichtere brandwonden.” aldus† Jos Vloemans, arts in het kinderbrandwondencentrum te Beverwijk.


Campagne
Als reactie op deze cijfers wil De Brandwondenstichting een preventiecampagne starten. Met deze campagne willen zij ouders van jonge kinderen aanspreken en tips geven om ongelukken te voorkomen. “Veel ouders onderschatten het gevaar van thee- of koffiekopjes. Ze denken dat ze hun kinderen leren dat het gevaarlijk is, maar in veel gevallen overschatten ze de leercapaciteit van hun kind.” waarschuwt De Brandwondenstichting.

Tips die De Brandwondenstichting onder andere geven zijn: zet koffie- en theekopjes buiten het bereik van kinderen, kort het snoer van de waterkoker in, draai de stelen van de pannen altijd weg en gebruik geen koffie- en theepotten maar gebruik thermoskannen.
Door de uitgebreide voorlichtingscampagne hoop De Brandwondenstichting het aantal jonge slachtoffers aanzienlijk te verminderen.


Bron: RTL nieuwsBookmark dit artikel:
NUjij | eKudos | Plaatsen/stemmen op Digg | Voeg toe aan je Facebook-profiel | Del.icio.us | Google bookmark | StumbleUpon | Voeg toe aan iGoogle | Feed bekijken