Nieuwsberichten


Minder kinderopvangtoeslag

dinsdag 25 maart 2014, 15:43 - Sanne Hofman

Minister Lodewijk Asscher schreef gisteren aan de Tweede Kamer over de ontwikkelingen in de kinderdagopvang. Volgens hem is er het afgelopen jaar door de economische crisis veel veranderd. Het aantal kinderen in de kinderopvang is gedaald, het aantal uren per kind in de kinderopvang is gedaald en de kinderopvangtoeslag is gedaald.

Het aantal kinderen in de kinderopvang is het afgelopen jaar met 10 procent gedaald. Minister Asscher zegt dat dit komt door de economische crisis. Minder mensen werken en hoeven hun kind dus niet naar de opvang te sturen. Ook wordt er vaak bezuinigd op de kosten voor de kinderopvang.


Uren
Het aantal uren per kind in de kinderopvang daalde met 8 procent. Deze daling is volgens minister Asscher vooral te wijten aan het flexibele werken van veel ouders. Ouders kunnen nu flexibeler uren inkopen bij de kinderopvang. “Daarnaast komt de daling in het aantal uren per kind mede doordat in de sector steeds meer per gebruikt uur wordt afgerekend. Tot voor kort was het in de sector normaal om altijd voor een hele dag kinderopvang te factureren, ook als het kind veel eerder werd opgehaald.” aldus minister Asscher.


Toeslag

Het gebruik van de kinderopvangtoeslag nam af met 18 procent. Dit komt omdat minder mensen de toeslag afgelopen jaar aanvroegen. Gemiddeld werd er vorig jaar voor 636.000 kinderen opvangtoeslag ontvangen.

Ook ontvingen ouders het afgelopen jaar veel minder toeslag dan voorgaande jaren. Vooral ouders met een hoog inkomen ontvangen minder toeslag. Sinds vorig jaar ontvangen ouders die meer dan 118.189 euro per jaar verdienen geen toeslag meer voor hun eerste kind.

“De cijfers zijn niet goed, maar te verklaren. Het is belangrijk dat kinderen de mogelijkheid houden om naar de kinderopvang te gaan. Ik hoop dat de 150 miljoen euro extra vanaf 1 januari 2014 de sector een impuls kan geven.” aldus Lodewijk Asscher.


Aantal organisaties
Ondanks deze ontwikkelingen is het aantal kinderopvangorganisaties het afgelopen jaar redelijk gelijk gebleven. Het aantal instellingen voor buitenschoolse opvang  is licht gedaald. Bij het aantal gastouderlocaties verdwenen wel al veel instellingen, vorig jaar ongeveer 5.000.


Bron: TelegraafBookmark dit artikel:
NUjij | eKudos | Plaatsen/stemmen op Digg | Voeg toe aan je Facebook-profiel | Del.icio.us | Google bookmark | StumbleUpon | Voeg toe aan iGoogle | Feed bekijken