Nieuwsberichten


Oudere vaders krijgen vaker kind met stoornis

donderdag 27 februari 2014, 16:30 - Sanne Hofman

Al eerder is aangetoond dat oudere vaders meer kans hebben op een autistisch kind, maar nu blijkt uit een groot Amerikaans-Zweeds onderzoek dat kinderen van vaders op leeftijd een grote kans hebben op veel meer stoornissen.

Oudere vaders hebben veel meer kans op kinderen met een stoornis dat jongere vaders. Dit komt door de kwaliteit van de zaadcellen in de loop der jaren. Jab Buitelaar, hoogleraar kind- en jeugdpsychiatrie, verklaart de hogere kans van oudere mannen op een kindje met een stoornis: “Een man van 45 jaar of ouder maakt al ruim dertig jaar zaadcellen aan. Dan gaat er weleens iets mis. Vergelijk het met een brief die je duizend keer gaat overschrijven. Dan heb je ook kans dat er kleine problemen ontstaan.”


Het onderzoek
Het onderzoek is gedaan door onderzoekers van de universiteiten van Indiana en van Stockholm. Zij hadden toegang tot de gegevens van alle 2,6 miljoen Zweedse kinderen geboren tussen 1973 en 2001. Jan Buitelaar zegt: “Alleen al door de omvang van de onderzoeksgroep is dit een zeer interessante studie.”

Doordat de database waarover de onderzoekers beschikten zo groot was en doordat zij zoveel gegevens hadden van verschillende gezinnen en kinderen konden er heel goed vergelijkingen gemaakt worden. Kinderen van de eerste vrouw en van de tweede vrouw van een man werden bijvoorbeeld vergeleken.

Uit het onderzoekt blijkt dat niet alleen ADHD bij kinderen van vaders op leeftijd veel vaker voor komt, maar ook blijkt dat er een grotere kans is op andere stoornissen. Een 45 jarige vader heeft dertien keer meer kans op een kind met ADHD dan een vader van 24 jaar. Het risico op een kind met autisme is 3,5 keer zo groot. Ook is de kans op een kind met een bipolaire stoornis, denk aan depressiviteit, 25 keer groter voor een oudere vader. Naast dit alles heeft een oudere vader ook meer kans op su´cidale en psychotische kinderen en op kinderen die het slechter doen op school.


Bron: Trouw

Trefwoorden: Stoornis Baby Kinderen Vader


Bookmark dit artikel:
NUjij | eKudos | Plaatsen/stemmen op Digg | Voeg toe aan je Facebook-profiel | Del.icio.us | Google bookmark | StumbleUpon | Voeg toe aan iGoogle | Feed bekijken