Nieuwsberichten


Overgewicht tegenwoordig ook probleem bij baby’s

dinsdag 22 april 2014, 13:23 - Sanne Hofman

Niet alleen jongeren en volwassenen hebben steeds vaker last van overgewicht, ook steeds meer baby’s in Nederland worden te dik. Baby’s krijgen tegenwoordig veel te weinig beweging en te veel slechte voeding, blijkt uit onderzoek van Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland.

Voorzitster van Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland (AJN) Lucy Smit vertelt over de zorgelijke resultaten van het onderzoek. “Het bestrijden van obesitas is op dit moment één van de grootste uitdagingen van de jeugdgezondheidszorg in Nederland. Denk hier bijvoorbeeld ook aan consultatiebureaus. Waar we vroeger hamerden op het voorkomen van gewichtstekort, zijn we nu vooral bezig met het voorkomen van overgewicht.”


Te weinig beweging
Volgens Lucy Smit krijgen baby’s tegenwoordig veel te weinig beweging. Zij zegt dat ouders niet door hebben dat een baby ook veel beweging nodig heeft. Volgens haar zitten de baby’s veel te veel in zitjes en bewegen zij te weinig in bijvoorbeeld de box of op kleedjes. “Ook heel jonge kinderen moeten vrij kunnen bewegen om calorieën te kunnen verbranden. Baby\'s horen genoeg tijd in de box of op een boxkleed door te brengen om met hun beentjes te zwaaien of op hun zij te leren rollen. Iets wat ze nauwelijks kunnen als ze vastzitten in een Maxi-Cosi, wippertje of zo\'n kuipje.” aldus Smit.


Calorierijke voeding
Lucy Smit vindt ook dat baby’s tegenwoordig te snel gewend raken aan te veel voeding en aan te veel calorierijke voeding. Denk bijvoorbeeld aan de populaire ‘pyjamapapjes’. Dit zijn calorierijke hapjes die baby’s vaak krijgen voor het slapen gaan. Het zorgt ervoor dat de baby’s voor een lange tijd ‘vol’ zitten en dus ‘s nachts niet wakker worden omdat zij honger hebben.

“Sommige producten, zoals dat zogenaamde \'pyjamapapje\', worden zo in de markt gezet dat ouders denken dat kinderen niet meer zonder kunnen. Maar jonge kinderen kunnen veel beter pap uit een bord met een lepel eten. Dat zorgt ervoor dat ze sneller een gevoel van verzadiging krijgen.” aldus Lucy Smit.


Bron: ADBookmark dit artikel:
NUjij | eKudos | Plaatsen/stemmen op Digg | Voeg toe aan je Facebook-profiel | Del.icio.us | Google bookmark | StumbleUpon | Voeg toe aan iGoogle | Feed bekijken