Nieuwsberichten


Stop met schreeuwen tegen uw kind, het werkt niet!

woensdag 9 april 2014, 13:18 - Sanne Hofman

Uit onderzoek van de London School of Economics blijkt dat schreeuwen tegen uw kind juist averechts werkt. Kinderen zouden er alleen maar meer gedragsproblemen door krijgen. Als uw kind niet luistert of iets doet wat niet mag, spreek hem of haar dan juist aan op een normale toon en verhef de stem niet!

De London School of Economics deed onderzoek naar de verschillende manieren van opvoeden. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat het hard straffen en het schreeuwen tegen kinderen juist averechts werkt. Ook is het negeren van het kind geen goede optie. Kinderen zullen juist slechter gaan luisteren en kunnen zelfs ergere gedragsproblemen krijgen.

Voor het onderzoek werden 19.000 kinderen die geboren werden in 2000 en 2001 onderzocht. Er werd gekeken naar het eerste, derde, vijfde en zevende levensjaar van de kinderen. Ook werden er gegevens verzameld van de leraren, ouders en broes/zussen van de kinderen.


Overleggen
Maar wat moeten ouders dan doen om hun kind terecht te wijzen en te corrigeren? Overleggen met het kind lijkt de beste oplossing. Al op vroege leeftijd is dit de beste optie. Overleggen met kinderen heeft een goede invloed op het gedrag. Ze zullen sneller luisteren en nemen de ouder serieuzer.


Verschillen

Onderzoekers vonden het lastig om adviezen te geven naar aanleiding van de resultaten die uit het onderzoek kwamen. Het gedrag van kinderen heeft namelijk met erg veel factoren te maken. Uit het onderzoek bleek dat ook de welvaart van de ouders een grote rol speelt.

Ouders met een hoger inkomen voeden hun kinderen met veel meer structuur op. Ook onderhandelen deze ouders vaker met hun kinderen. In gezinnen met een lager inkomen zorgt vooral de moeder voor het gedrag van de kinderen. De manier van opvoeden van de moeder heeft een grote invloed op de kinderen.


Conclusie
De conclusie van het onderzoek luidt: “Schreeuwen tegen kinderen, hen streng straffen of negeren, maakt hun gedragsproblemen alleen maar groter. Onderhandelen met kinderen heeft daarentegen geen negatief effect op hun gedrag.”


Bron: nu.nlBookmark dit artikel:
NUjij | eKudos | Plaatsen/stemmen op Digg | Voeg toe aan je Facebook-profiel | Del.icio.us | Google bookmark | StumbleUpon | Voeg toe aan iGoogle | Feed bekijken