Nieuwsberichten


Te weinig EHBO-kennis onder ouders

dinsdag 18 maart 2014, 15:02 - Sanne Hofman

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste ouders niet weten hoe zij EHBO moeten verrichten bij hun eigen kinderen. Ze raken in paniek en hebben geen verstand van eerste hulp. Kinderen kunnen thuis dus maar beter geen ongelukken krijgen. De eerste minuten na een ongeval zijn, zeker bij jonge kinderen, namelijk cruciaal.

Ernstige en minder ernstige ongevallen bij kinderen komen in elk huishouden vaak voor. Denk aan valpartijen, verslikken, verdrinken en vergiftigingen. Ruim 140.000 kinderen belanden jaarlijks bij de Spoedeisende Hulp door ongevallen in en rondom het huis. Bij een derde van deze 140.000 gevallen gaat het om kinderen tussen de 0 en 4 jaar oud. Uit het onderzoek dat iedereenEHBO.nl deed blijkt dat veel ouders vaak geen flauw idee hebben wat zij moeten doen na ongelukken bij hun kinderen.


Het onderzoek
Uit het onderzoek van iedereenEHBO.nl kwamen de volgende resultaten naar voor:

-    91 procent van de ongelukken gebeurt in het bijzijn van de moeder
-    72 procent van de ongelukken gebeurt in het bijzijn van de vader
-    65 procent van de ouders heeft nog nooit een EHBO-cursus gevolgd
-    79 procent van de ouders heeft nog nooit een EHBO-cursus bij kinderen gevolgd
-    Ouders geven aan dat zij meer moeten weten over kinder-EHBO
-    40 procent van de ouders vindt dat het volgen van een EHBO-cursus verplicht zou moeten zijn

Ouders geven dus zelf al aan dat zij te weinig weten over het verlenen van eerste hulp bij kinderen. Bij veel gevallen slaat de paniek toe en zijn ouders bang dat zij juist het verkeerde doen. Ouders wachten meestal op hulp van professionele hulpverleners. Dit wachten kan vaak juist fataal zijn. De eerste minuten na een ongeval zijn cruciaal.

“Iedere twee weken overlijdt een kind tussen de 0 en 5 jaar door een privé-ongeval. Specifieke kennis van preventie en eerste hulp bij jonge kinderen is cruciaal. Je moet echt weten wat je kunt en moet doen, ook in de eerste minuten na een ongeval; wachten tot hulp arriveert kan fataal zijn. Bij verdrinking bijvoorbeeld kan de eerste hulp die geboden wordt in de 1e minuut bepalend zijn voor een goede afloop.” vertelt kinderarts Fieke Slee.


Onwetendheid
De onwetendheid bij ouders over eerste hulp bij kinderen is erg groot. “Mensen weten niet wat gevaarlijk is. Niemand zal een peuter een zuurtje geven, maar vaak wel een druif of cherrytomaatje. Juist die zijn omdat ze rond en zacht zijn nét zo gevaarlijk. Snij ze in kwarten. Pas als een kind 4 of 5 is kan het goed kauwen.” aldus Fieke Slee.

“Uit onwetendheid maken ouders letsel ook wel eens erger. Op de eerste hulp kregen we een kind dat zijn handjes op de kookplaat had verbrand. Zijn moeder \'koelde\' het met tandpasta. Uiteindelijk werden de wondjes veel ernstiger.” vertelt Marianne van Gend, docente verpleegkunde en EHBO.

Volgens Fieke Slee en Marianne van Gend moet hier een verandering in komen. Ouders moeten naast het volgen van een gewone EHBO-cursus ook veel meer een kinder EHBO-cursus gaan volgen. “Bovenal omdat kinderen géén kleine volwassenen zijn. Vaak is kinderletsel anders en soms heftiger van aard.” Aldus Fieke Slee.


Bron: TelegraafBookmark dit artikel:
NUjij | eKudos | Plaatsen/stemmen op Digg | Voeg toe aan je Facebook-profiel | Del.icio.us | Google bookmark | StumbleUpon | Voeg toe aan iGoogle | Feed bekijken