Nieuwsberichten


Vaders moeten meer gaan voorlezen!

donderdag 10 april 2014, 15:27 - Sanne Hofman

Voorlezen is erg belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. In Nederland lezen we veel voor aan kleine kinderen, maar volgens Stichting Lezen kan dit nog veel beter. Vooral moeders lezen veel voor, maar vaders moeten ook meer aan de slag! Als actie werd vandaag het ‘Vaders Voor lezen’- elftal gepresenteerd in de Amsterdam ArenA door Erik van Muiswinkel.

Stichting Lezen deed onderzoek naar het voorleesgedrag van ouders in Nederland. Uit dat onderzoek bleek dat 60 procent van de ouders in Nederland hun kinderen voorleest. Sommige ouders lezen hun kinderen nooit voor, bleek ook uit de resultaten van het onderzoek. Hoger opgeleide ouders lezen hun kinderen vaker voor dan lager opgeleide ouders.


Te weinig
Uit het onderzoek bleek dat ouders gemiddeld 5 tot 15 minuten voorlezen. Dit is veel te weinig zegt Stichting Lezen. Kinderen profiteren het meest van het voorlezen als dit elke dag minimaal 20 minuten gebeurd. Zo hebben de kinderen geen leesachterstand als ze naar school gaan. Ouders moeten dus wat harder aan de slag!


Vaders
Volgens de vaders uit het voorlees-elftal die zichzelf vandaag presenteerden om het voorlezen onder de ouders, en dan vooral onder de vaders, te promoten, moeten mannen meer plezier krijgen in het voorlezen aan hun kinderen. Ook al houden de mannen zelf niet van lezen, een kind voorlezen geeft een goed gevoel. “Als je je kind voorleest, dan gaat het niet tegenover je zitten, maar kruipt het tegen je aan. Dat samen iets doen is fantastisch.” vertelt Leo Blokhuis van het ‘Vaders Voor Lezen’- elftal.


Tips
Juist omdat het voorlezen zo belangrijk is om een taal- en leesachterstand bij kinderen te voorkomen zijn tips altijd welkom. Wij hebben wat voorlees-tips op een rijtje gezet:

-    Lees altijd voor op een vaste, knusse plek met zo min mogelijk afleiding.
-    Kies ook vaste tijdstippen voor het voorlezen.
-    Lees niet te kort voor, minimaal 20 minuten.
-    Lees het boek alvast een keer door voordat je begint met voorlezen.
-    Zorg dat het boek niet te makkelijk is, het kind zal dan snel afhaken. Uitdaging is belangrijk!
-    Probeer om interactief te zijn tijdens het lezen.


Bron: RTL nieuwsBookmark dit artikel:
NUjij | eKudos | Plaatsen/stemmen op Digg | Voeg toe aan je Facebook-profiel | Del.icio.us | Google bookmark | StumbleUpon | Voeg toe aan iGoogle | Feed bekijken