Nieuwsberichten


Verplicht ouderschapsplan toch geen goed idee

woensdag 26 februari 2014, 15:55 - Sanne Hofman

Uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht blijkt dat de invoering van het verplichte ouderschapsplan bij echtscheidingen alleen maar voor meer vechtscheidingen gezorgd. Hier zijn kinderen vaak de dupe van.

Vijf jaar geleden, op 1 maart 2009, werd de wet ‘Bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding’ ingevoerd. Dit hield in dat het verplicht werd om bij een echtscheiding een ouderschapsplan in te leveren. In dat plan worden afspraken vastgelegd over de verzorging en opvoeding van de kinderen en over de omgangsregelingen. Ook is in de wet opgenomen dat het kind recht heeft op gelijkwaardig ouderschap. Op dit punt gaat het vaak mis bij echtscheidingen.


Het onderzoek
Ed Spruijt en Inge van der Val van de Universiteit Utrecht onderzochten voor het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van veiligheid en justitie de gevolgen van het ouderschapsplan op kinderen.

Uit het onderzoek bleek dat er door de invoering van het verplichte plan meer ruzie ontstaat tijdens scheidingen. Het aantal vechtscheidingen is de afgelopen vijf jaar met 15 procent toegenomen. Ook blijkt uit het onderzoek dat kinderen zich vaker slecht voelen en vaker agressief gedrag vertonen. Het aantal kinderen met depressieve gevoelens door de scheiding van hun ouders is gestegen met maar liefst 20 procent. Ook blijkt uit het onderzoek dat vechtscheidingen problemen op school bij de kinderen veroorzaken en dat zij meer moeite hebben met het aangaan van relaties.


Gelijkwaardig ouderschap
In de Wet Bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding is opgenomen dat kinderen recht hebben op gelijkwaardig ouderschap. Op dit punt gaat het vaak juist mis. Spruijt vertelt: “Mensen gaan op hun strepen staan en willen allebei de helft van de opvoeding op zich nemen, ook al deden ze dat voor de scheiding niet. Voor de kinderen maakt de verdeling niks uit, blijkt uit het onderzoek. Wel geldt: hoe meer veranderingen, hoe slechter. En vooral: hoe meer ruzie, hoe slechter.

Ook vertelt Spruijt dat geen van de doelen van het ouderschapsplan worden gehaald. “Er zijn juist meer conflicten tussen de ouders, de band met de vader is na de scheiding slechter en de problemen bij de kinderen zijn groter dan voor 2009.”


Bron: TrouwBookmark dit artikel:
NUjij | eKudos | Plaatsen/stemmen op Digg | Voeg toe aan je Facebook-profiel | Del.icio.us | Google bookmark | StumbleUpon | Voeg toe aan iGoogle | Feed bekijken