Nieuwsberichten


Zwangere vrouwen veroorzaken meer auto-ongelukken

woensdag 14 mei 2014, 14:07 - Sanne Hofman

De discussie tussen mannen en vrouwen over de autorijdkunsten van vrouwen speelt natuurlijk al jaren. Nieuwe resultaten uit onderzoeken laten zien dat sommige vrouwen inderdaad meer risico lopen op auto-ongelukken. Maar let op, het gaat hier om zwangere vrouwen. Waar komt dit door? En vormen zwangere vrouwen echt een gevaar op de weg?

Canadese wetenschappers trekken de volgende conclusie uit een onderzoek dat zij deden onder ruim 500.000 vrouwen: zwangerschap verhoogt het risico op auto-ongelukken met hoge percentages. Het rijgedrag van de onderzochte vrouwen werd nauwkeurig bestudeerd. Er werd gekeken naar het rijgedrag voor en na de zwangerschap.

Vooral de vrouwen die in het tweede trimester van hun zwangerschap de weg op gaan lopen een veel hoger risico op een auto-ongeluk. Het risico op een auto-ongeluk bij vrouwen stijgt in het tweede trimester van de zwangerschap maar liefst met 42 procent in vergelijking met de jaren voor de zwangerschap. Uit het onderzoek blijkt ook dat de kans dat vrouwen tijdens hun zwangerschap betrokken raken bij een ernstig auto-ongeluk één op 50 is.


Hoe komt dit?
Waar komt dit dan door? Hebben zwangere vrouwen echt last van ‘zwangerschapsdementie’? Wat de reden is voor dit veel hogere risico op auto-ongelukken in het tweede trimester van de zwangerschap is nog niet definitief bekend. Wel heeft de onderzoeker Donald Redelmeier uit Toronto een vermoeden. “In het tweede trimester voelen vrouwen zich vaak relatief goed, wat kan leiden tot een vals gevoel van veiligheid. Ze rennen rond om van alles gedaan te krijgen voor de baby komt. In het derde trimester zullen (hoog)zwangere vrouwen steeds meer worden omringd door familie en vrienden die een oogje in het zeil houden.” aldus Redelmeier.


Nooit eerder onderzoek
De uitkomsten van het onderzoek verbaasden Donald Redelmeier. Wat de Canadese onderzoeker het meest verbaasde was dat er nog nooit eerder een onderzoek is gedaan naar de risico’s op auto-ongelukken voor zwangere vrouwen. “Zwangere vrouwen willen vaak weten of het bijvoorbeeld veilig is om te duiken, vliegen of in een achtbaan te gaan, maar ik heb nog nooit vragen over verkeersveiligheid gehad. Gek, want dit vormt een aanzienlijk grotere bedreiging voor moeder en kind. Ik zeg niet dat zwangere vrouwen moeten stoppen met autorijden, maar het is wel een reden om nog voorzichtiger te zijn.” aldus Redelmeier.


Bron: TelegraafBookmark dit artikel:
NUjij | eKudos | Plaatsen/stemmen op Digg | Voeg toe aan je Facebook-profiel | Del.icio.us | Google bookmark | StumbleUpon | Voeg toe aan iGoogle | Feed bekijken